Искаме да живеем на Марс!

Д-р Елена Борисова

На 5 ноември се проведе лекция с ученици от 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, по време на която разказахме на децата от пети и шести клас, как някои научни открития са повлияли на научната фантастика и как този тип литература успява да прогледне в бъдещето и да „отгатне”, какъв ще е човешкият живот утре. Д-р Елена Борисова разказа на учениците как и откъде е възникнала представата за марсианците като за „малки, зелени човечета”, а след това ги запита, дали биха живели на тази планета. Повечето присъстващи бяха ентусиазирани от такава възможност в бъдеще.

Предприемачът и автор на фантастични книги Александър Ненов

Във втората част от срещата учениците се запознаха с българския предприемач и автор на фантастични книги Александър Ненов. Той представи пред децата някои последни научни достижения, които се очаква да влязат в живота ни съвсем скоро – препарати за удължаване на живота (ако не и за безсмъртие), уреди за 3D принтиране на органи, изследването и потенциалното заселване на планетата Kepler-186f, която учените посочват като много сходна на Земята и с възможност да бъде обитавана от хора.

Всички тези факти развълнуваха и удивиха децата, а много от тях поискаха да се впуснат в космически приключения, когато пораснат… А дотогава им предложихме да четат научна фантастика, за да пътуват чрез мисълта и въображението си.

Ученици от 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“

Благодарим на Деян Стаматов, директор на 119-то СУ, както и на Гергана Бенева, класен ръководител на 6Г клас, за съдействието при организирането на тази среща!

Tags: