„Клавиатурна грешка“: Тери Пратчет разказва за себе си

Четири години след загубата на любимия писател на милиони хора по света, сега на български излиза неиздаван сборник с негови есета, проследяващи цялата писателска кариера на Тери Пратчет. Създателят на невероятния Свят на Диска със сигурност може да впечатли с личната си история дори самия Смърт „Щурите самостоятелни бележки под линия“ на сър Тери Пратчет за живота и със специалния предговор на писателя и близък негов приятел Нийл Геймън („Американски богове“, „Од и ледените великани“, „Скандинавска митология“), представлява сборник с нехудожествени произведения, който разкрива истинското лице на „приветливия мъж с брада и шапка“.

Тери Пратчет

Книгата „Клавиатурна грешка“ проследява цялата писателска кариера на Пратчет, от първия фенфикшън до създаването на любимата поредица на поколения читатели за Света на Диска. Тук отново ще се срещнете както с любими герои като Смърт, леля Ог и обитателите на Невидимия университет, така и с непознати като баба Пратчет – а също и с някои много особени размисли за любовния живот на Гандалф.

За книжарниците, драконите, писмата от феновете, сандвичите, инструментите на занаята и гнева към кола маската. За учебните дни, разранените колене, първата работа, тамяна, роботите християни и любимите книги, без да споменаваме орангутана. За болестта на Алцхаймер, кампаниите, противоречията и правото на достоен завършек. И най-вече за опитите да направиш много неща малко по-добри – дали на бялата страница, или в живота отвън на улицата.

С неуморно чувство за хумор Тери Пратчет – любител на шапки, книги и орангутани – говори за призванието си на писател и за каузите, изградили го като човек. И ни припомня, че понякога бесът и чувството за справедливост могат да те спасят дори и от лапите на смъртта.

Tags: , , , ,