10-те най-добри фантастични сериала за 2018 г. (част I)

Ако скоро не сте гледали добър фантастичен сериал, а ви се иска, предлагаме ви класация на 10-те най-успешни за миналата година, направена от зрителите за сайта www.ranker.com. Тематиките са разнообразни и вероятно всеки ще намери по нещо за себе си – от свръхразвити технологии и извънземни цивилизации до хора със свръхествествени способности, супергерои и медицински експерименти, отишли в грешна посока. Добрата новина е, че за повечето от тези сериали се очакват следващи сезони, а лошата е, че не за всички има български субтитри.

„Изменен въглерод” (Altered Carbon)

Сериалът е американска киберпънк антиутопия, базирана на роман „Супер командос” на английския писател Ричард Морган. Действието се развива 360 години напред в бъдещето, през 2384 г. във футуристичния Сан Франциско, известен като Bay City. Спомените и съзнанието на човек вече могат да се прехвърлят в устройство с форма на диск, наречено кортикален стак и се имплантира в прешлените на врата. Тези устройства за съхранение са с извънземен произход, но са модифицирани и пуснати в масово производство. Освен физическите тела, хората вече разполагат и със синтетични, наречени ​​”ръкави”. Устройствата позволяват пълно прехвърляне на личността в синтетично тяло, но човек все още може да бъде убит, ако стакът му бъде унищожен. Макар теоретично всеки да може да живее вечно чрез тези технологии, само най-богатите имат средства да направят свои клонинги и да съхраняват съзнанието си в сателити. Такеши Ковач е единственият оцелял войник на Пратениците, бунтовническа група, победена в бунта срещу новия световен ред. Сега, 250 години след унищожаването на Пратениците, неговият стак е изваден от затвора и получава предложение за нов живот.

„Орвил” (Orville)

Сериалът е американска научно-фантастична комедия-драма, създадена от Сет Макфарлейн, който участва и в главната роля. Макфарлейн играе Ед Мърсър, офицер от Планетарния съюз за проучвателни космически мисии. След като кариерата му е срината след тежък развод, той получава кораба Орвил и нов шанс да си върне доброто име, но открива, че бившата му съпруга Кели, е назначена за негов първи офицер. Вдъхновен от няколко класически фантастични сериала, включително „Стар Трек” и „Зоната на здрача”, тук се разказва историята на Ед Мърсър, Кели и екипажа на Орвил, които се впускат в различни дипломатически и изследователски мисии из вселената.

„Изгубени в космоса” (Lost in Space)

Този научно-фантастичен сериал е базиран на телевизионна поредица със същото име от 1965 г. Тя пък на свой ред прави филмов прочит на романа „Швейцарското семейство Робинсън” от 1812 г. Основната тема са приключенията на семейство космически колонизатори, чийто кораб се отклонява от траекторията си и се лута из дебрите на дълбокия космос.

„Електрически сънища” (Electric Dreams)

Сериалът включва десет самостоятелни 50-минутни епизода, базирани на кратките разкази на фантаста Филип К. Дик. Темите са разнообразни и изненадващи, поднесени с доза британски хумор.

 „Криптон” (Krypton)

Този сериал, създаден от Дейвид С. Гойер за американската телевизия Syfy, пресъздава историята на измислената планета Криптон. Действието се развива приблизително 200 години преди раждането на Кал-ел/Супермен и евентуалното унищожаване на планетата, като се фокусира върху дядо му Сег-Ел. Той и неговото семейство – къщата на Ел, са изпаднали в немилост, а Сег-Ел се бори да изкупи честта на семейството и да спаси любимия си свят от хаоса.

Очаквайте втората част от списъка съвсем скоро на www.fantastika-bg.eu

Tags: , , , , , ,

1 thought on “10-те най-добри фантастични сериала за 2018 г. (част I)”

Comments are closed.