6 изобретения от сериала „Черното огледало”, които съществуват

Действието се развива в бъдещето, но не след стотици години, а в осезаемо близкото бъдеще. Технологиите и промените в света, които виждаме изглеждат плашещо реални и възможни в следващите десетилетия. На тази пророческа откровеност се дължи и големият успех на сериала на Чарли Брукър „Черното огледало”. Още по-плашещ е фактът, че част от иновациите, които ни показват вече съществуват или предстоят да бъдат пуснати в употреба съвсем скоро. Ето и някои от тях.

  • Самоуправляващ се пица микробус

В епизода „Крокодил” от сезон четири, самоуправляващ се пица микробус блъска пешеходец и задвижва серия от брутални събития. Епизодът е чудесна възможност за Pizza Hut да покажат първото си напълно автоматизирано превозно средство за доставки. В момента то се разработва съвместно с Toyota и се очаква да посреща голям процент от нуждите на потребителите. Прототипът беше показан по време на Consumer Electronic Show 2018, но ще трябва да почакаме до 2020 г. за неговото пускане в експлоатация.

  • Запис на спомени

Епизодът „Цялата твоя история” показва свят, в който хората записват всеки аспект от живота си и след това могат да връщат и да гледат спомените си, което на практика отключва Ада за главните герои. Въпреки че засега технически не сме достигнали до този етап, вече има устойства като Snap Inc’s Spectacles, които могат да записват до 10 секундно видео или контактните лещи на Samsung, които правят снимка всеки път, когато мигнем. Тази технология е патентована още през 2016 г. и вероятно е само въпрос на време да напредне и да започне да причинява проблеми.

  • Да върнеш любим човек

В сезон две, епизодът „Връщам се веднага” разказва историята на Марта, която замества починалия си любим с негово виртуално копие, създадено на базата на онлайн историята му. Епизодът единствено доказва, че копието си остава копие, а възможността да се създаде такова не помага на героинята да се справи по-лесно със загубата. В реалността, вече имаме чат ботове, които имитират разговор с човек, но Hanson Robotics отиват по-далече със създаването на социалноориентиран робот през 2010 г. BINA48 (Breakthrough Intelligence via Neural Architecture 48) е моделиран като са използвани спомените и онлайн историята на Бина Аспен, съпругата на собственика на компанията Мартин Ротблат. Роботът е способен да общува адекватно с хора.

  • Виртуални личности

Във втори сезон епизодът „Моментът Уолдо” разказва за провален комик, който започва да озвучава анимирана мечка. Накрая мечката се превръща в ключова фигура на британската политическа сцена. Дори да не сме стигнали дотам да имаме виртуални политици все още, налице са големи възможности за създаване на измислени, но пълнокръвни виртуални персонажи. Достатъчно е да можете да си позволите технология за улавяне на движенията като Apple Animojis, заедно с iPhone X’s TrueDepth camera – избирате емотикон за лице, а технологията го прави подвижен и ви позволява да изразявате емоции чрез промени в картинката в реално време.

  • Рейтинг на хора

Първи епизод от сезон три показва свят, в който всеки може да оцени виртуално комуникацията и отношенията си с хората, които среща. Историята на Лесли е за драматичното й пропадане от високия рейтинг и стандарт на живот до аутсайдер. Засега няма платформа, която да позволява такъв тип оценяване на всички хора по света, но отделни приложения като Uber, Peeple, Tinder и други отдавна имат подобна система. Една стъпка по-далече отива китайското правителство, което планира да въведе „система на социални кредити”, която да показва надеждността на всеки гражданин според неговата финансова и работна история, политически убеждения, брачен статус и т.н.   

  • Пчели роботи

Епизодът „Мразен от нацията” проследява мистериозни убийства, извършвани от пчели роботи, които са били хакнати и сега са управлявани от човек. Той избива личности, посочени от хората чрез хаштаг в Twitter и изпраща пчелите роботи за тях. През 2013 г. Harvard патентоваха пчела робот, по чието усъвършенстване продължават да работят. В началото пчелата можеше само да лети, в момента е способна да се гмурка и да излиза от вода, но все още не може да опрашва растения както е в сериала.

Текстът е по информация от www.digitalspy.com

Tags: , , ,