Киберпънк – минало, настояще, бъдеще (разговор)

В рамките на Софийския международен литературен фестивал освен всичко друго се проведе и дискусия за киберпънка. Тя беше част от новия за фестивала панел “Разговори за бъдещето”, който обхвана широк спектър от разнообразни проблеми. Някои от тях засегнаха популярните форми на културна дисеминация (каквато е например влогването), други поставиха въпроси и изпитания пред теорията на съвременното изкуство (и обособиха видеоигрите като специфичен тип медия), трети предпочетоха да боравят синхронно и диахронно с наличен езиков и литературен материал, за да проектират перспективи, посоки, възможности за неговата бъдеща реализация. Пълната програма на фестивала може да бъде открита тук.

Дискусията за киберпънка бе откриваща за панела. В нея участваха Владимир Полеганов, Александър Попов и Николай Генов.

https://fantastika-bg.eu/wp-content/uploads/2019/12/79296925_2637622456467728_8036292013097746432_o-1-1024x684.jpg
От ляво надясно: Николай Генов, Александър Попов, Владимир Полеганов
снимка: Яна Лозева

Ето какво обеща предварителното представяне на събитието:

“Светът на киберпънка е на пръв поглед дистопичен, тъмен, дъждовен, изолиран и посвоему обречен, но вътрешно в него избухват вълнуващи динамики на напрежение. Това са и символите, с които сме свикнали да свързваме жанра днес: кибернетични импланти, изкуствени интелекти, виртуални реалности и психологическото им преживяване, квази-анархистични мини-общества с техните интерпланетарни черни пазари на дрога, технология и надежда. В привидно застиналото в дистопията бъдеще и неговите скрити пространства гъмжи от трансчовешкото, постчовешкото и нечовешкото. В този разговор ще потърсим както корените на жанра, така и неговите нови превъплъщения, проблеми и хоризонти. Ще търсим киберпънка в литературата, игрите, киното, технологията и обществото. Ще го проследим и с помощта на първия печатен брой на списанието за фантастика ShadowDance, събрал в себе си всички тези виртуални реалности. “

Въпреки ранния час на делничната сряда разговорът все пак успя да привлече вниманието на органични слушатели, които се включиха с въпроси, ремарки и впечатления. Секвенцията на преобладаващите мотиви, макар и спонтанна, се подчиняваше на законите на определена логика, която запълни теоретичните построения с исторически сплави, хронологии, сведения. Така всъщност се пресякоха и трите големи акцента, най-общо организирани около въпросите за корените на жанра, неговите потенции, антиципатори и контекст.

Част от гостите на фестивала
снимка: Яна Лозева

Запис на разговора може да свалите оттук.

Tags: ,