Онлайн събитие за отчет на резултатите по проект „Прагматизъм и въображение: футуристични посоки в българската научна фантастика в периода XX-XXI век“

На 05.03.2021 г. ще се проведе публично информационно събитие за отчет на резултатите по проект „Прагматизъм и въображение: футуристични посоки в българската научна фантастика в периода XX-XXI век“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“. Проектът е реализиран по договор с ФИН № М30/2 от 13.12.2018 и в него взеха участие млади учени от три академични институции в България – Елена Борисова (БАН), Рени Янкова (НБУ), Николай Генов (СУ).

По време на събитието ще бъдат представени дейностите, включени по проекта, и постигнатите резултати. С оглед на продължаващите противоепидемични мерки събитието ще се проведе в платформата Zoom и ще бъде достъпно за академичната общност, за медии и гости.

В рамките на проекта „Прагматизъм и въображение: футуристични посоки в българската научна фантастика в периода XX-XXI век“ екипът създаде уебсайта „Фантастика и бъдеще“ (www.fantastika-bg.eu) и публикува над 130 текста, сред които авторски и преводни научни статии, критически рецензии, анонси и представяния на нови книги, информационни материали с научнопопулярен характер, кратки фантастични разкази на млади български автори. Успоредно с поддържането на уебсайта беше развита и Facebook група със същото име, в която много от текстовете бяха предложени за обсъждане с по-широка публика.   

На 16.10.2020 г. екипът успешно проведе научна конференция с международно участие – „Познание и трансхуманитарна Р/Еволюция“. В нея взеха участие 20 учени от 3 държави. В момента приключва издателският процес по публикуването на сборник с доклади от конференцията със заглавие „Познание и трансхуманитарна Р/Еволюция“. Като допълнителен принос по проекта, екипът подготвя и втори сборник със свои авторски текстове със заглавие „Фантастика и бъдеще“.

През двете години на проекта екипът успя да представи своята работа по проблемите на прагматизма, въображението и фантастиката пред широка научна аудитория. Елена Борисова, Рени Янкова, Николай Генов участваха с доклади по темите на проекта в над 10 конференции и научни събития. Сред тях като по-значими могат да бъдат посочени: 18-и Международен конгрес по прагматизъм (2018), Сау Пауло; 14-и Световен конгрес по семиотика (2019), Буенос Айрес; националната научна конференция с международно участие „Зависимият човек. Фактори на зависимостта“ (2019), София; „XXV Епископ-Константинови четения“ (2019), Шумен; фестивала „През 9 земи. Бъдеще предварително“ (2019) в Стара Загора, Двадесет и първа национална научна конференция за студенти и докторанти с международно участие в Пловдив (2019), Разговор за киберпънка в рамките на Софийския международен литературен фестивал в НДК (2019), Двадесет и втора национална научна конференция за студенти и докторанти в Пловдив (2020), Национални филологически четения за студенти и докторанти в Благоевград (2020), Национална научна конференция „Повторение, обновление – практики на римейка“ (2020).

В рамките на проекта, екипът проведе няколко лекции и дискусии по темите на научната фантастика със студенти от НБУ, както и над 5 срещи с ученици от начални и средни училища в София и в страната. В срещите с децата се включиха и двама български писатели фантасти – Александър Ненов и Мартин Колев. Те разговаряха с младата аудитория за търсенията в научната фантастика, за напредъка на науката, за бъдещето, както пред самото човечество, така и пред научнофантастичния жанр. Като част от запознаването на децата с темите на фантастиката, екипът организира два конкурса – един за приказка/ кратък разказ и един за рисунка на фантастична тематика. В конкурсите участваха общо над 30 деца от училище 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин”. Резултатите от конкурсите бяха обявени на 30.05.2019, а творбите на отличените мога да бъдат видени на сайта на проекта. Наградите бяха връчени от Емилия Иванова (директор на училището).

Не на последно място екипът се включи и като жури в три конкурса за фантастичен разказ: „Изгревът на следващото“, „Копнеж за растящо творчество“, организирани от фондация „Човешката библиотека“ и конкурс за фантастичен разказ „Иван Попов“, организиран от сдружение „Интегрален клуб по фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“. За конкурсите бяха изпратени около 164 текста: 75 разказа в конкурса на името на „Иван Попов“, 53 разказа в конкурса „Изгревът на следващото“ и 36 есета в конкурса „Копнеж за растящо творчество“.

Публичното информационно събитие ще се проведе на следния онлайн адрес: https://zoom.us/j/4526478727?pwd=MWxldW9FY3ZIZko2RktZWW5TNnNuZz09

Time: Mar 5, 2021 05:00 PM Sofia Join Zoom Meeting
Meeting ID: 452 647 8727
Passcode: 520982