ShadowDance по следите на киберпънка

“Скъпи читатели, които сте с нас отскоро или от по-отдавна – всъщност почти 20 години за първите от вас! Това е наистина специален ден за нас. Искаме да ви представим една голяма мечта и изцяло нова стъпка за нашето скромно списание, която успяхме чрез огромен труд най-сетне да доведем на прага на реализацията. Издаваме първия си истински, голям, печатен брой, който по всичко да прилича на „истинско“ списание и, надяваме се, да е много по-добър от повечето родни печатни издания.”

Така започва една от най-вълнуващите новини напоследък – екипът на ShadowDance възнамерява да издаде списание, посветено на киберпънка. По план то трябва да съдържа над 200 страници, изпълнени с разнообразно съдържание – обзорни текстове, лични истории, българска и преводна литература, статии, анализи (на филми, игри, комикси, музика) и още, и още…

симулация 1

Амбициозният проект събира хора от различни сфери на научната фантастика, за да осъществи това, което според професор Джон Рийдър, изследовател на жанра[1] от Хавайския университет в Маноа, трябва да бъде цел на съвременните изследователи на SF – едно директното предизвикателство към нейната стратификация и внимателен прочит на неакадемичната ѝ канонизация (Rieder 2017: 60-61), сиреч на органичните ѝ връзки с масовата култура.

симулация 2

Ако искате да се включите в реализирането на броя, може да подкрепите ShadowDance през FundRazr. А в случай че искате да научите повече, може да прочетете тяхното обръщение, в което са включени и отговорите на често задавани въпроси.


[1] Доколкото изобщо може да се говори за такъв жанр. Повече по темата – в скорошна публикация на сайта ни.

Цитирана литература

Rieder, John. Science Fiction and the Mass Cultural Genre System. Wesleyan University Press, 2017, p. 60-61.

Tags: , ,