Романът “Армада” – всичко, което искат феновете?

Новата книга на Ърнест Клайн е определяна от критиката като „Вълнуваща комбинация от “Междузвездни войни”, “Денят на независимостта”, “Последният звезден боец” и наистина гадно ниво на “Space Invaders.“

Зак Лайтман прекарва живота си в мечти. Мечти, че истинският свят може да бъде малко повече като безбройните научнофантастични книги, филми и видеоигри, които непрекъснато поглъща. Мечти, че някой ден някакво фантастично глобално събитие ще разбие рутината на отегчителното му съществуване и ще го отнесе на някакво велико космическо приключение.

Е, няма нищо лошо в малко ексейпизъм, нали? Все пак, казва си Зак, разликата между измислицата и реалността му е напълно ясна. Той знае, че тук, в истинския свят, тийнейджърите геймъри без ясни цели и с проблеми с гнева не ги избират да спасяват вселената. После обаче вижда летящата чиния.

Още по-странно, извънземният кораб, в който се взира, е като излязъл директно от играта, която играе всяка вечер, супер популярен онлайн летателен симулатор, наречен Армада, в който по случайност играчите трябва да защитават Земята от извънземни нашественици.

Не, Зак не си е изгубил ума. Колкото и невъзможно да изглежда, това, което вижда, е самата действителност. И уменията му – както и тези на милиони геймъри по цял свят – ще бъдат нужни, за да спасят планетата от участта, която е на път да я стигне.

Зак най-накрая получава шанс да бъде герой. Но дори в разгара на ужаса и оживлението той не може да спре да си мисли за всички онези научнофантастични истории, с които е израснал, и да се пита: нещо в този сценарий не изглежда ли някак… познато?

Ърнест Клайн е писател, сценарист, баща и гийк на пълен работен ден. Първият му роман, Играч първи, приготви се, е бестселър на New York Times и USA Today, присъства в множество списъци с най-добрите романи на годината и е адаптиран великолепно в едноименната екранизация на Стивън Спилбърг. Вторият му роман, „Армада”, дебютира под номер 4 в списъка с бестселъри на New York Times и по него се снима филм на Universal Pictures. Ърни живее в Остин, Тексъс, със семейството си, пътуващ през времето DeLorean и огромна колекция от класически видеоигри.

Tags: , , ,