“Фантастиката, или как да се подготвим за бъдещето?” – среща с Александър Ненов и ученици от 90 СУ

На 25 февруари се състоя една по-скоро необичайна среща с ученици от 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин”. На нея Александър Ненов – предприемач и автор на редица бизнес и фантастични книги – изнесе презентация на тема “Фантастиката, или как да се подготвим за бъдещето?”, чийто акцент бе поставен върху ключовата роля на образованието, положителните тенденции в социалното развитие и научния прогрес. Тънката граница между фикция и реалност, между факт и медийна делюзия, бе внимателно обговорена и прецизно подчертана с помощта на редица примери от съвременния живот; прогностичната функция на НФ пък бе подплатена с множество паралели между литературната и историческата действителност.

Александър Ненов изнася презентация

Нетипичността на кратката лекция произлезе от нейния оптимистичен и ведър поглед върху актуалните проблеми на познатия ни свят. Този бодър мироглед, който традиционно се възприема като определяща черта на научната фантастика преди появата на Гибсъновото поколение, звучи още по-отчуждено на ухото, свикнало с регулярните порции новинарска паника. И макар свързаният с този тип говорене етос да остава някак екзотичен в рамките на колективния страх, бе особено ползотворно да се чуе и проследи какви ефекти предизвиква той в аудиторията си.

Александър подарява книга в края на дискусията

А ефектите определено бяха лесни за отчитане. Възникна интересна дискусия, която изпита границите на шаблона и предизвика „здравия разум“, схващан като автоматизирала се нагласа; учениците вдигаха ръка, задаваха въпроси, опитваха да изразят критическа позиция и се интересуваха от казаното. В края тримата най-активни от тях получиха книга от Александър – романа му „Летящата планета“, издаден през 2017 година. Части от нея бяха прочетени в началото на лекцията от Елена Борисова.

Елена чете подбрани моменти от “Летящата планета”

Видео: https://youtu.be/xAiZ0b8wGU8

1 thought on ““Фантастиката, или как да се подготвим за бъдещето?” – среща с Александър Ненов и ученици от 90 СУ”

Comments are closed.