Новите реализми: утопия, анти-утопия, научна фантастика

На 12.12.2020 година от 17:00 до 18:00 часа ще се проведе разговор за “фантастиката и утопията като ключове към кризите на настоящето и бъдещето”. Събитието ще бъде онлайн, като част от Софийския международен литературен фестивал. В него ще участват Ким Стенли Робинсън, Дарин Тенев и Владимир Полеганов, а модератор ще бъде Александър Попов.

Излъчването ще бъде на живо във фейсбук страницата на фестивала.

Повече информация за участниците:

Ким Стенли Робинсън е сред най-значимите съвременни автори на фантастика, с над двадесет издадени романа, носител на множество литературни награди, включително “Хюго”, “Небюла” и “Световната награда за фентъзи”. Писателската кариера на Робинсън започва през 80-те години на 20 в., а през 90-те излизат неговите най-популярните романи – трилогията за колонизацията на Марс, която се нарежда сред най-важните и обичани представители на съвременната научнофантастична утопия. Творчеството на Робинсън неуморно изследва отношенията между човек и природа, а през последното десетилетие той се превръща в един от най-значимите автори, пишещи художествена проза за промените в климата. Списание “Ню Йоркър” го нарича “най-великия политически романист, творящ в Америка днес”, a “Атлантик” предрича, че “след 300 години научната фантастика на Робинсън може вече да не е фикция”. Последният му роман, “The Ministry for the Future”, показва в подробности възможен сценарий на развитие през следващите 30 години – десетилетия на огромни трудности и страдание, но и на надежда за по-добър свят.

Дарин Тенев е доцент по теория на литературата в СУ “Св. Климент Охридски” и директор на Института за критически социални изследвания към ПУ “Паисий Хилендарски”. Има две издадени книги: “Фикция и образ. Модели” (Жанет 45, 2012) и “Отклонения. Опити върху Жак Дерида” (Изток-Запад, 2013).

Владимир Полеганов е писател, преводач и сценарист. Автор е на един сборник с разкази – “Деконструкцията на Томас С.”, и един роман – “Другият сън”. Негови разкази са публикувани в редица български и англоезични списания и антологии. Носител на наградата “Хеликон” и на наградата на Съюза на преводачите в България.