За удоволствието от четенето

 „Хубавите разговори са част от всички велики дела. Те са и техни предтечи, и техни спътници, и техни потомци, макар че историята почти никога не ги споменава. Но ако някой би могъл да се вслуша в хилядогласния им шепот, да проследи тънките и безкрайно преплетени нишки, които се събират в тях и изхождат от тях, той би разбрал много по-добре от другите подбудите, същината и развоя на големите събития.“

Цветан Стоянов

На 9 октомври 2019 г. беше организирана тематична среща „Моят любим герой“ с членове на читателския клуб „Белите вълци“. Кубът е създаден през 2018 г. година от Гергана Бенева (преподавател по български език и литература, класен ръководител на VI Г клас) в 119. СУ „Академик Михаил Арнаудов“ (София). По време на срещата, под формата на дискусии, учениците бяха запознати с ролята на четенето за изграждането на личността и бъдещите перспективи, които книгите дават на децата.

В началото на срещата Елена Борисова сподели своя читателски опит и импулси към четенето. Тя говори за 700-годишния живот на Нора Волпе (от романа „Лисицата“ на Галин Никифоров), която се ражда с дара (или проклятието) на безсмъртието. Това породи дискусия, свързана с „различните“ хора, с отговорността, която човешкото същество поема и цената, която трябва да плати за своето безсмъртие. Гергана Бенева задаваше въпроси на членовете на клуба и участваше в дискусиите.

Учениците представиха любими герои, на които биха искали да подражават, като същевременно мотивираха своя избор и даваха примери за качествата на тези герои. Книгите, които бяха споменати, са на автори като Стивън Кинг („Гробище за домашни любимци“, „То“ и др.), Фабиан Ленк (поредицата „Детективи с машина на времето“), Рик Риърдън (поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“) и др. Основният акцент беше поставен върху начините, по които литературата задава нравствени, морални, етични посоки и проблеми, представени посредством образите и действията на героите. В края на срещата беше обсъдена и книгата „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, която провокира всички присъстващи да споделят любими моменти от нея и колко е важно да бъде прочетена и припомняна.